Avrupa’da şirketler birer birer iflas ediyor
Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik kuruluşu Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Avrupa’da dördüncü çeyrekte iflas eden şirket sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 26,8 artarak 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. veri toplanmaya başladığında Devlet desteğiyle ayakta kalan zombi şirketlerin, maliyetlerin artması ve pandeminin temellerinin atılması üzerine iflas başvurusunda bulunduğu bildirildi. Ekonomistler, iki yıllık düşüşün ardından iflas başvurularındaki artışın ekonomik yavaşlama, artan enerji fiyatları, yükselen fiyatlar ve finansman maliyetlerinden kaynaklandığını söyleyerek Avrupalı şirket için koşulların giderek zorlaştığına işaret ediyor.
“İflaslar bu yıl yüzde 20 artacak”
Ekonomim’de yer alan habere göre Alman sigorta devi Allianz’ın baş ekonomisti Ludovic Subran, bu yıl batı Avrupa genelinde iflas başvurularının yüzde 20 civarında artmasını beklediklerini söyledi. Güncel verilere göre 2022 yılında iflas başvurularındaki yıllık artış yüzde 16. Subran, takviye kuvvetlerin çekilmesiyle birlikte hem finansman hem de fiyat maliyetlerinin artması nedeniyle bu zombi şirketlerin güç bela ayakta kaldıklarını ve sürdürülemez hale geldiklerine dikkat çekiyor. AB patronlar federasyonu BusinessEurope’un baş ekonomisti James Watson, “Hükümetlerin pandemi desteğini geri çekmesi kesinlikle bir faktör ve bunun bir etkisi var” dedi, ancak yüksek enflasyon, zayıf büyüme ve yükselen faiz oranları da ticaret ortamını giderek zorlaştırıyor. , Watson’a göre.
Nakliye ve depolama sektörü ön plana çıkıyor
Eurostat verilerine göre 4. çeyrekte iflasların en çok arttığı sektör ulaştırma ve depolama sektörü oldu. Bu segmentte iflas başvurularının bir önceki çeyreğe göre yüzde 72,2 arttığı bildirildi. Konaklama ile yeme-içme sektörlerindeki artış yüzde 39,4’e ulaşırken, eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde iflas başvurularının yüzde 29,5 arttığı bildirildi. Pandemi öncesine göre çoğu şubede iflas beyanları arttı. En büyük artış ise 2019 4. çeyreğine göre iflas başvurularının yüzde 97,7 arttığı konaklama ve yeme-içme bölümünde oldu. Taşımacılık ve depolama sektöründe iflas başvuruları 2019’un son çeyreğine göre yüzde 85,7 arttı.
Almanya ve İtalya’da azaldı
İflas başvuruları AB ekonomileri genelinde homojen bir seyir izlememektedir ve bilgi artışının en değerli nedeni İspanya’da iflaslardaki artıştır. 2022’de ülkenin iflas yasalarında yaptığı değişiklik, şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırmasını kolaylaştırdı ve iflas başvurularında keskin bir artış oldu. İspanya’daki iflas başvurularının 2022’nin ikinci yarısında ilk yarısına kıyasla iki kattan fazla arttığı bildiriliyor. Fransa’da 2022’nin ikinci yarısında iflaslarda yüzde 16 artış olurken, Almanya ve İtalya’da aynı dönemde iflas başvurularının azaldığı belirtiliyor.