Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti (2)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, yılın ikinci çeyreğine ilişkin verilerin iktisadi faaliyetin güçlü seyrini sürdürdüğünü teyit ettiği belirtildi. iç talep.

Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz tarihli toplantı özeti yayımlandı.

Özetle, yılın ikinci çeyreğine ilişkin verilerin iktisadi faaliyetin ağırlıklı olarak iç talep kaynaklı güçlü seyrini sürdürdüğünü teyit ettiği belirtildi.

Özetle, perakende satış hacim endeksinin Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 33,1 artmaya devam ettiği belirtilirken, Mayıs ayının prestijiyle artışın çeyreklik bazda yüzde 4,6 olduğu bildirildi.

Özetle, ikinci çeyrekte kart harcamalarındaki artış eğiliminin devam ettiği, kartlı harcamaların mevsim etkilerinden arındırılmış olarak ilk çeyreğe göre yüzde 24,3 arttığı kaydedildi.

İmalat sanayi firmalarının ikinci çeyrek kayıtlı siparişlerine bakıldığında, iç piyasa siparişlerinin yıllık bazda 2,6 puanlık güçlü bir artış gösterdiği vurgulandı.

Özette, deprem bölgesindeki ekonomik aktivitenin beklenenden daha hızlı toparlanmaya devam etmesiyle birlikte mevcut bilgilerin afet kaynaklı daralmanın büyük ölçüde telafi edildiğini gösterdiği belirtildi.

Özetle, mevsimsellikten arındırılmış istihdamın Mayıs ayının prestijiyle 31,7 milyon olarak gerçekleşerek afet öncesi Ocak ayındaki seviyesinin üzerinde 26 bin kişiye yükseldiği belirtilirken, mevsimsellikten arındırılmış istihdamın bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttığı belirtildi. bazda gerçekleşti ve işgücüne katılma oranı bu dönemde 0,3 puan arttı.

Özetle, işsizlik oranının Mayıs ayında bir önceki aydaki yüzde 10 seviyesine göre 0,5 puan azalarak 2014 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerilediği belirtildi.

Özette, elektrik fiyatlarındaki düşüş nedeniyle elektrik ithalatındaki düşüşe rağmen, yıllıklandırılmış cari açığın Mayıs 2022’de 22,6 milyar dolar iken, 37,3 milyar dolar artarak 60 milyar dolara yükseldiği vurgulandı.

Özetle, Mayıs ayının prestijiyle birlikte yıllıklandırılmış ödemeler istikrarı tanımlı dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre 49,9 milyar dolar artarak 101,9 milyar dolara yükseldiği bildirildi.

Özetle, aynı dönemde yıllıklandırılmış hizmetler fazlasının 12,1 milyar dolar artarak 51,5 milyar dolara çıktığı bildirildi.

“Parasal koşullar ve beklentilerin etkisiyle cari açıktaki artışta altın ithalatı önemli rol oynuyor. Yılın ilk 5 ayında toplam altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre 10,7 milyar dolar arttı. Aralıklı dış ticaret Haziran ayı dış ticaret verileri, altın ithalatının Mayıs ayı seviyesinin altında olduğunu ancak yüksek seviyesini koruduğunu gösteriyor. tatil nedeniyle ithalat yüksek seyrini koruyor.

“İkinci yarıda turizm gelirlerinin cari dengeye güçlü katkı sağlayacağı varsayılıyor”

Özetle, turizm gelirlerinin yılın ikinci yarısında beklentilerin üzerinde ve yıl geneline yayılan bir seyirle cari dengeye güçlü katkı sağlayacağının varsayıldığı belirtildi.

Özetle yılın ilk 5 ayında seyahat gelirlerinin bir önceki yılın toplamına göre 2,5 milyar dolar artarak 14,1 milyar dolar düzeyine ulaştığı bildirildi.

Özetle, yılın ikinci yarısında turizm gelirlerinin artan katkısıyla cari işlemler hesabının daha istikrarlı bir seyir izleyeceğinin varsayıldığı kaydedildi.

Özetle, turizm gelirlerindeki güçlü seyir ve elektrik ithalatındaki normalleşmenin döviz piyasasında arza bağlı olarak sağlıklı fiyat oluşumuna ve istikrara katkı sağlayacağı belirtildi.

Özetle, “Mayıs ayında sanayi üretim endeksi mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 1,1 arttı. Aylık bazda artışlar sektörlere yayılırken, ihracat payı yüksek ve tipik olarak yüksek sektörler oldu. sektörler oynaklık güçlendi. Çeyrek bazında sanayi üretimi yüzde 1,4 artarak deprem sonrası toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdi. Depremin neden olduğu kayıp telafi edildi.” söylendi.

Özette, 2022 yılının ikinci yarısından itibaren küresel emtia fiyatlarında gözlenen düşüşün girdi fiyatları kanalıyla tüketici enflasyonundaki düşüşü desteklediği belirtildi.

Özette, yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık artışın son aylara göre yüzde 6,50 ile önemli ölçüde arttığı, yıllık üretici enflasyonunun ise baz etkisiyle 0,34 puan azalarak yüzde 40,42 olduğu vurgulandı.

Özetle, Haziran ayında uluslararası emtia fiyatları düşük oranda (yüzde -0,76) gerilerken, üretici fiyatlarındaki artışın ana belirleyicisinin döviz kuru gelişmeleri olduğu belirtildi. Özette, uzun süredir enflasyon görünümünü destekleyen elektrik maliyetlerindeki görünümün bu ay ile birlikte tersine döndüğü belirtildi.

Özette, sermaye (%8,02) ve ortak malların (%6,59) bu dönemde aylık yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çeken diğer alt kümeler olduğu belirtiliyor.

“Küresel tedarik zincirindeki baskıların göstergeleri ve ülkeler arası nakliye maliyetleri Temmuz ayında düşük seyrini sürdürüyor. Küresel Tedarik Zinciri Baskı Endeksi, Haziran ayında tarihsel ortalamasının yaklaşık bir standart sapma altında fiyatlandı. Küresel emtia fiyatları Temmuz ayında net bir değişim göstermiyor. Özetle, mevcut küresel arz koşulları enflasyon açısından olumlu görünümünü koruyor.Temmuz 2023’te genel fiyat artışına, özellikle memur ve kamu çalışanlarına yönelik fiyat artışları ve yayılma yayılması nedeniyle fiyat artışları eşlik etti. Özellikle kamu fiyatlarının maliyet etkin değişmesi ve fiyatların kanala yayılması nedeniyle kanaldaki fiyatların düşmesi, üst yönlü baskıların artacağı öngörülmektedir. Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, fiyatlardaki genel artış ve vergi düzenlemelerinin yakın vadede enflasyon üzerinde maliyet yönlü ek bir baskı oluşturacağı ve öncü göstergeler, Temmuz ayında maliyet gelişmelerinin de etkisiyle yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiğine işaret etmektedir.

“Hizmet sektöründeki fiyat artışları yüksek seviyelerinde devam ediyor”

TCMB PPK Toplantı Özeti’nde, hizmetler sektöründe fiyat artışlarının yüksek seviyelerde devam ettiği ve grup enflasyonunun mallara göre atalet gösterdiği belirtildi.

Özette, iç talebin etkisinin daha belirgin olduğu hizmetler sektöründe aylık artışların halen 2022’nin üzerinde olduğu vurgulanırken, B’de son üç aylık mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat artışları yüzde 2,8 oldu. gösterge, hizmetlerde yüzde 3,5 oldu.

Ayrıca özette, hizmet sektörü yayılım endeksinin tarihsel ortalamanın üzerinde olduğu ve artışların departman geneline yayıldığını gösterdiği ifade edilerek, “İlgili gelişmelerden önemli ölçüde etkilenen restoran ve otel alt grubundaki aylık artışlar gıda, ücretler ve turizmde sürekli bir görünüm sergiliyor Asgari ücret gelişmelerine oldukça duyarlı olan sektörün önümüzdeki aylarda da yüksek yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor.” değerlendirmeler yer aldı.

Özette, başta kira, eğitim, sağlık, eğlence-kültür olmak üzere makul hizmet kalemlerinin geçmiş tüketici enflasyonuna yönelik fiyatlama davranışı sergileyerek enflasyonist etkilerin uzun vadeye yayılmasına neden olduğu vurgulanmıştır.

Özetle, yakın dönemde tüketici enflasyonunda beklenen görünümle birlikte, geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi belirgin olan kümelerde enflasyonun bir süre daha yüksek kalma riskinin bulunduğu belirtiliyor:

“Akaryakıt fiyatları, başta ulaştırma hizmetleri olmak üzere tüketici fiyatlarını hem üretim girdisi hem de nakliye maliyetleri üzerinden önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip. Son dönemde yaşananlar, önümüzdeki dönemde ulaşım hizmetleri fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.”

(Devam edecek)

haber-yavuzeli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu