İş

Bazı KDV uygulamalarında değişiklik yapıldı

Katma Değer Vergisi’nde (KDV), 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılacak işlemlerde uygulanacak olan iade hakkını doğuran işlemlerde mükelleflerin iade talebinde bulunacakları matrah 2 bin olarak belirlendi. lira.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde (Seri No:46) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile mücbir sebep beyan edilen yerlerde bir mükellefiyet sicili bulunması nedeniyle mücbir sebep kapsamına giren mükelleflerin yapacakları başvuru sonucunda yapılacak değerlendirmeye göre; Mücbir sebep halinin sona ermesi, olağan şekilde faaliyetlerine devam edebilen mükellefler, söz konusu mükelleflerin alım satımlarında bu duruma ve genel işlemlere son verir. Kanun çerçevesinde stopaj uygulanabileceği açıklanmıştır.

PTT AŞ’nin posta işlerinin ifasında aldığı hizmetlerin (gönderilerin toplanması, yüklenmesi, ayrıştırılması, gönderilmesi ve işlenmesi gibi) işçilik kapsamında KDV stopajına tabi olduğu belirtilerek ihtilafların sonlandırılması amaçlandı. tedarik hizmeti.

KDV iadesi talepleri (temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri, makine, teçhizat, demirbaş ve araçların tadilat, bakım ve onarım hizmetleri; her türlü yemek hizmeti ve organizasyon hizmetleri, etüt, plan-Proje, müşavirlik, muayene ve benzeri hizmetler, bina denetim hizmetleri, nakliye hizmetleri, her türlü basım ve basım hizmetleri, ticari reklam hizmetleri, işgücü temini hizmeti) mükelleflerin zamanında düzenlenmiş tam muvafakat sözleşmesi olması kaydıyla, Yeminli Mali Müşavir (YMM) raporu ile. Söz konusu süreçlerde KDV iade işlemleri etkinleştirilerek kolaylaştırılmıştır.

Geri ödeme için talep edilebilecek minimum tutar

Öte yandan 6775 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mükelleflerin KDV iadesi hakkını doğuran işlemlere ilişkin iade talebinde bulunabilecekleri taban tutar 2 bin lira olarak belirlendi. 1 Şubat 2023.

Tebliğ ile konunun ne şekilde hayata geçirileceği ayrıntılı olarak açıklandı. Buna göre, mükelleflerin bir vergilendirme döneminde iade talep bedeli 2 bin liranın altında olmasına rağmen, sonraki vergilendirme dönemlerinde iade talep tutarları birlikte dikkate alındığında söz konusu limitin aşılması durumunda iade yapılabilecektir. .

YMM’ler ile tam tasdik anlaşması bulunan mükelleflerin, içerikleri nedeniyle sahte veya yanıltıcı belge kullandıklarına dair olumsuz tespitleri varsa, belgelerdeki alım tutarı aynı dönemde toplam alımlarının yüzde 5’ini geçmiyorsa özel mükellefler için bu tespitlerden dolayı esas alınır. konu olmayacaktır.

Gerçek dışı belge veya içeriği itibarı ile yanıltıcı belge kullanmak, sahte belge veya içeriği itibarı ile aldatıcı belge kullanmak, beyanname vermemek, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında 2022 takvim yılında faaliyet gösterdiği sürenin tamamı için adreste bulunabilmesi, defter ve belge ibraz etmemesi, genel temeller. Örnek formda ayrıca bu durumda vergi artışı yapan mükelleflerin zaten genel esasa dayalı olmakla birlikte tebligat düzenlemesine konu fiiller nedeniyle özel asıllara tabi olmaması da tebligat düzenlemesi ile sağlanmıştır. konuşma.

6775 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan ve gelirlerinin tamamını elektronik ücret tahsilat sistemlerinden elde eden minibüs işletmecilerine, talep edilmiş ve yapılan düzenleme ile uygulamanın nasıl yürütüleceğinden bahsedilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu